Пловдивският апелативен съд остави в ареста трети обвиняем, за когото прокуратурата в Пазарджик твърди, че е участник в организирана престъпна група за документни престъпления против данъчната система на Република България.

Срещу управителя на няколко търговски фирми А. У. на 19.12.2022 г. са повдигнати две обвинения. Първото е за участие в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва пране на пари, която е действала през периода от януари 2020 г. до 5.12.2022 г.

Второто обвинение е за използване на документи с невярно съдържание за търговия с гъби и трюфели, чрез които документи е получил от държавния бюджет парични суми в големи размери, като това е станало през периода от април 2021 г. до октомври 2021 г. За първото обвинение Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, а за второто – от 3 до 8 години.

Апелативните съдии прецениха, че от разпитите на свидетели и веществените доказателства и документи, събрани в 26 тома, правилно първоинстанционният Окръжен съд – Пазарджик е приел, че има данни за наличие на обосновано подозрение за съпричастност на А. У. към обвиненията, които са му повдигнати.

Относно довода на защитата за влошено здравословно състояние на обвиняемия, съдът смята, че естеството му е такова, че то само по себе си не може да е основание за промяна на мярката за неотклонение в по-лека. От друга страна, съществува реална опасност при мярка, различна от "задържане под стража“, А. У. да извърши престъпление, като това произтича от тежестта на повдигнатите обвинения, както и от факта, че обвиняемият е бил осъждан 13 пъти досега.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.