Административният съд на Пловдив е потвърдил финансова корекция в размер на 596 643,84 лева с ДДС, представляваща 25% от безвъзмездна финансова помощ по договора за изграждане на спортната зала с басейн и топла връзка към СУ "Любен Каравелов. Обектът е изпълнен от фирма "Артстрой" ООД, Смолян, и беше тържествено открит преди една година, предаде репортер на "Фокус". 

Изграждането на спортната зала е по сключен договор между МРРБ - Управляващ орган на ОПРР 2014-2020, и бенефициент община Пловдив за изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в града. Заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев със заповед на кмета Здравко Димитров е определен за длъжното лице, което провежда процедурите и е обявена обществена поръчка с наименование: "Изграждане на многофункционална зала с басейн, топла връзка, с прилежащата им инфраструктура и вертикална планировка - Втори етап на обект "Обновяване на СОУ "Любен Каравелов“ сграда 1, находяща се на ул. "Лютиче“ № 2, гр. Пловдив“, с обект на поръчката – строителство, като прогнозната стойност на поръчката е 2 426 775,67 лв. без да се включва ДДС.

Заместник-кметът е одобрил документацията, включително указанията за участие, сред които изисквания към участниците, критерии за подбор и критерии за възлагане, както и методика за оценяване на офертите. След провеждане на поръчката е избран изпълнител "Артстрой" ООД и на 22.12.2020 г. е сключен договор на стойност 2 404 512,86 лв. без ДДС.

Междувременно в УО на ОПРР е получен сигнал за нередност, УО започва проверка. Определена е 25% финансова корекция, или 596 643,84 лв. с ДДС, като органът изрично е посочил, че следва да не се верифицира при процедиране на последващи искания за плащане. Изрично в решението е посочено, че неправомерният разход е изчислен върху стойността на всички допустими разходи по договора с изпълнител в размер на 2 386 575,36 лв. с ДДС и следва да бъде преизчислен върху реално отчетените и допустими за верифициране разходи по договора с изпълнител, финансиран със средства от ЕСИФ. Пак в решението е посочено, че сумата в размер на 124 710,02 лв. с ДДС, представляваща 25% от собствения принос на бенефициента в размер на 498 840,07 лв. с ДДС, съответстващ на подлежащи на неверифициране нередни разходи от искания за плащане, следва да не се признава при процедиране на последващи искания за плащане.

Санкцията се налага за следните нарушения: ограничителен критерий за подбор; неясна и незаконосъобразна методика за оценка на офертите; незаконосъобразен избор на изпълнител; незаконосъобразно сключване на договор с изпълнител; и незаконосъобразно изменение на срока за изпълнение и на условията за плащане по договора за обществена поръчка. 

Община Пловдив обжалва санкцията, но административният съд отхвърля жалбата. Осъжда градската администрация да плати 33 059,18 лв. разноски по делото. Решението от 6 февруари 2023 г. подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховен административен съд на Република България, в 14-дневен срок от съобщението.