Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил допусна изпълнение на Европейска заповед за арест  / ЕЗА / по отношение на 40 - годишен албански гражданин - С. Енаке, който е обявен за издирване с Европейска заповед за арест, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. Заповедта е издадена на  издадена на 10.10.2023 г. от прокурор при Първоинстанционен съд - гр.Варезе, в Република Италия.

С. Енаке поиска от съда да бъде предаден възможно най- бързо на властите в Италия, за да реши проблемите си, като не се отказва от принципа на особеността.

Окръжен съд – Кюстендил предава албанския гражданин на Република Италия за изтърпяване на наказание 4 години и 2 месеца "лишаване от свобода“, наложено за 8 престъпления, квалифицирани като "незаконен трафик на наркотични и психотропни вещества", извършени за периода месец февруари 2019 г. до м. февруари 2020 г. в различни градове в Република Италия.

Съдът взема по отношение на исканото лице мярка за неотклонение "Задържане под стража" до фактическото му предаване на компетентните органи на Италия, която мярка да се изпълни в Затвора-Бобов дол при режим на обвиняем. Решението не може да се обжалва и протестира.