Съдът в Кюстендил осъди четири лица заради изнудване. Това съобщиха от Окръжен съд – Кюстендил. Съдът наложи наказания на четири лица – трима мъже и една жена, привлечени като обвиняеми за изнудване. Потърпевшите, жители на общините Дупница и Бобов дол, са били заплашвани с насилие или убийство.

Престъпленията са извършени за времето от месец юни 2021 година  до 13 февруари 2022 година, при форма на вина пряк умисъл. Делото бе внесено със споразумение, постигнато между прокуратурата и защитата на обвиняемите, преразпределено от Специализирания наказателен съд, след закриването му на Окръжен съд – Кюстендил.

Съдът, под председателството на съдия Пенка Братанова предложи на страните увеличаване размера на предложените наказания на двама от подсъдимите: по отношение на М. Г., обвиняем за 10 престъпления – наказанието "лишаване от свобода“, от условно да бъде променено в ефективно, за срок от 9 месеца, при първоначален "общ“ режим; по отношение на А. Ч., споразумението предвиждаше наказание "лишаване от свобода“ за срок от 2 години, с 3 – годишен изпитателен срок, като съдът предложи да се удължи изпитателния срок, от 3 на 4 години. А. Ч. е осъден да плати и "глоба“ в размер на 3 000 лв. След консултации, страните приеха предложените от съда промени.

По отношение на обвиняемите Д. Л. / неосъждан, на 22 години / и Л. Л. / неосъждана, на 46 години /, съдът одобри предложените със споразумението наказания от по 1 година и 6 месеца "лишаване от свобода“, изпълнението на които се отлага за изпитателен срок от по 3 години.  Съдът приспада времето, през което обвиняемите са били с мерки за неотклонение "Задържане под стража“ и "Домашен арест“, като два дни домашен арест се броят за един ден лишаване от свобода. Определението на Окръжен съд – Кюстендил е окончателно.