Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова взе мярка за неотклонение "Задържане под стража“, по отношение на Робърт П. роден в Полша, с немско гражданство, въз основа на получена Европейска заповед за арест от 15.02.2011 г. на Окръжен съд гр. Лодз, Република Полша, до приключване на производството по екстрадиция, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. С ЕЗА се иска лицето да бъде предадено за доизтърпяване на оставащото наказание "лишаване от свобода" от 1 година и 9 месеца, наложено му с влязла в сила присъда на 21.01.2005 г. на Районен съд Лодз, Р Полша. Мярката ще се търпи с режим на обвиняем в затвора в Бобов дол. Определението може да се обжалва в 3- дневен срок пред Апелативен съд – София.

Съдът като прецени представените с искането доказателства намери искането на Окръжна прокуратура за основателно. По делото е установено безспорно, че по отношение на Робърт П. е налице присъда, постановена на 29.11.2004 г. и влязла в сила на 21.01.2005 г., която присъда той не е обжалвал и с която му е наложено общо наказание 2 години и 10 месеца "лишаване от свобода" за незаконно присвояване на чуждо имущество по чл. 238 от НК на Р Полша и за укриване на документ, извършено при условията на опасен рецидив, като деянието е извършено на 09.10.2003 г. Наложеното наказание е за това, че е наел и не е върнал моторно  превозно средство на стойност 27 483 злоти от фирма за отдаване на автомобили под наем.

От това наказание той е изтърпял една година, поради задържане с мярка за неотклонение "задържане под стража" и с остатък за изтърпяване 1 година и 9 месеца, за което той се издирва. Съдът намира, от всички доказателства по делото, че е налице и опасност исканото за предаване лице да се укрие, тъй като от 2005 година до настоящия момент той не е бил намерен на адреса си в Полша, който е дал на съда. През 2010 г. полските власти са установили, че той се намира в Германия, като информацията за адреса му е дадена от родителите му. Давностният срок изтича на 21.01.2030 г., т.е. към настоящия момент давността на изпълнение на наказанието не е изтекла.

Престъпленията, за които е осъден представляват тежки умишлени престъпления по Българския НК, тъй като първото престъпление е идентично с престъпление по чл. 206, ал.3 от НК – обсебване, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 години, а второто престъпление е идентично с документно престъпление по чл. 319 от НК, се казва в мотивите на Окръжен съд - Кюстендил.