Кюстендилски окръжен съд  допусна незабавно изпълнение на европейски заповеди за арест от Германия и Гърция, за граждани на Северна Македония и Албания, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил допусна незабавно изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от съдия при Районен съд в Оберхаузен, Германия и предава Джелядин Л. 50- годишен, албанец, гражданин на Република Северна Македония,  на компетентните власти на Ф.Р.Германия с цел наказателно преследване за пет деяния, квалифицирани като кражба в особено тежък случай, извършени в периода 03.12.2017г. – 09.02.2020г. в гр. Оберхаузен и други места в Германия. Съдът взема мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо исканото лице Джелядин Л. до фактическото му предаване на издаващата държава. Решението е окончателно.

Окръжен съд – Кюстендил допусна незабавно изпълнение на Европейска заповед за арест  / ЕЗА /, издадена от зам. - апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - гр.Атина, Р.Гърция на 17.03.2016г., по силата на изпълнимо решение на Апелативен съд - Атина и предава Спартак К. / 50- годишен, албански гражданин / на компетентните власти на Република Гърция с цел изтърпяване на остатък от наказание "доживотен затвор“ и "лишаване от свобода“ в размер на 1 година 7 месеца и 22 дни.

Видно от процесната ЕЗА, исканото лице е осъдено за извършени престъпления, окачествени като: 1. умишлено убийство в спокойно психическо състояние, 2. противозаконно носене на оръжие и 3. употреба на оръжие.

Съдът взема мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо исканото лице до фактическото му предаване на издаващата държава. Решението е окончателно.