Съдът се произнесе за собствеността на джамията в Дупница, предаде репортер на "Фокус“. Окръжният съд в Кюстендил отхвърли като неоснователен, предявения от Мюсюлманско изповедание, срещу Община Дупница, иск с правно основание чл.108 от Закона за собствеността за признаване за установено по отношение на Община Дупница, че Мюсюлманско изповедание, на основание реституция по реда на Закона за вероизповеданията, като правоприемник на Софийската мюсюлманска вероизповедна община, респективно Мюсюлманското джамийско настоятелство - София е собственик на поземления имот, както и на построената в него джамийска сграда сега с функция обект на културата.

Съдът счете, че е недоказано твърдението на ищеца, че Софийска мюсюлманска вероизповедна община, респективно Мюсюлманското джамийско настоятелство -  София, са притежавали правото на собственост върху имота, поради което и е могъл да придобие правото на собственост върху него по силата на правоприемство. По делото липсват и доказателства за одържавяване, отчуждаване, конфискуване или незаконно отнемане на процесния поземлен имот, което изключва при хипотезата имотът да се счете по силата на закона за реституиран в полза на ищеца.

Решението на Окръжен съд – Кюстендил подлежи на обжалване с въззивна жалба пред Апелативен съд – София в 2-седмичен срок.

От своя страна кметът на Община Дупница Методи Чимев коментира, че не се е съмнявал нито за миг в изхода от делото. "С оглед на предоставените от нас документи и доказателства, съдът доказа своята независимост и професионализъм при вземането на решение. Съдът е мъдър и решенията му не подлежат на допълнителен коментар. Джамията е паметник на културата в Дупница, остава такъв и ще бъде и в бъдеше такъв“, каза Методи Чимев.

Венцеслав ИЛЧЕВ