Окръжен съд – Търговище уважи искането за по-лека мярка за неотклонение от "Задържане под стража", по отношение на Джафер Ешрефов (35-годишен, неосъждан).

На лицето е повдигнато обвинение за това, че в периода от началото на 2019 година до момента е участвал в организирана престъпна група в гр. Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по чл. 282 (Престъпления по служба) и др. от НК, за които е предвидено наказание "Лишаване от свобода" повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица.

На 25 април тази година ОС - Търговище определи по-леката мярка за процесуална принуда от "Задържане под стража", а именно "Домашен арест", вземайки предвид претърпяната операция и необходимостта от рехабилитация.

Варненският апелативен съд отмени определението за взетата от Окръжен съд – Търговище мярка за неотклонение "домашен арест“ и вместо това постанови "задържане под стража“. Определението на първата инстанция бе обжалвано от адвокатите на обвиняемия с искане за по-лека мярка, докато с протест прокуратурата настоя за задържане под стража.

При извършената нова преценка на събраните до този момент доказателства, днес съдебният състав счете, че предположението за съпричастност към престъплението все още не е разколебано или отслабено. Реалната опасност да извърши ново престъпление също не е отпаднала.

От друга страна съдът отчете здравословното състояние на обвиняемия, което към настоящия момент е такова, че не позволява продължаване на престоя му в следствения арест. Изготвена е и съдебномедицинска експертиза, от която е видно, че няма данни за настъпили следоперативни усложнения.

Вещите лица са посочили също, че текущото здравословно състояние на обвиняемия не му пречи нито да пътува, нито да провежда възстановителните мероприятия в условията на болнично заведение, като в заключението е изрично посочено, че възстановителният период може да бъде продължен в МИ на МВР София или в подобна болница.

Въпреки това обаче, в периода от 07.05.2024 г. до днес, обвиняемият не е транспортиран в болнично заведение, а в медицинската документация по делото е посочено, че е налице болка, оток и повишена локална температура. Всички тези обстоятелства мотивират днешния съдебен състав да измени мярката му за неотклонение в по-лека "Домашен арест“, която ще се изпълнява в контролирана електронна среда. В условията на домашен арест обвиняемият ще може след съответно разрешение да продължи специфичната рехабилитация и успешно следоперативно възстановяване.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна