В Административния съд в Кюстендил се проведе заседание по казуса Големо село, предаде репортер на "Фокус“. През 2017 година инициативен комитет от Големо село събра подписка с искане за произвеждане на референдум за отделяне на Големо село от община Бобов дол и присъединяването му към община Дупница. Общинският съвет в Бобов дол обаче не даде зелена светлина и не одобри искането на жителите на селото. Общинският съвет в Дупница се произнесе положително по искането.   

Мотивите на инициативния комитет са, че Големо село е само на 7 километра от Дупница и на 13 километра от Бобов дол, както и че благоустрояването на селото е занемарено поради бездействие на управата в Бобов дол. Интригата в действителност е ТЕЦ "Бобов дол", който е на територията на Големо село и е от значение къде централата плаща данъците и таксите.

През годините има отказ и съгласие от страна на областния управител на Кюстендил за провеждане на искания референдум. Следват връщания на делата по взетите решения и ново разглеждане.

Настоящото заседание в Административен съд беше  по жалба на кмета на Община Бобов дол срещу заповед на Областния управител на Област Кюстендил, с която на основание на Закона за администрацията, Закона за административно-териториалното устройство на Република България и Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е насрочена дата за провеждане на референдум за жителите на село Големо село, Община Бобов дол за отделяне на селото от Община Бобов дол и присъединяването му към Община Дупница.

В жалбата са релевирани основания за незаконосъобразност, свързани с допуснати нарушения на административнопроизводствените правила и противоречие с материалния закон. Делото се разгледа повторно след като с решение  на Върховния административен съд е отменено решение на Административен съд – Кюстендил и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на съда.

Решението на съда трябва да стане ясно в срок до 1 месец.

Венцеслав ИЛЧЕВ