Съдът потвърди кметска заповед срещу ползването на манастир "Благовещение“, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Казусът е от месец април 2021 година, когато кметът на Община Кюстендил Петър Паунов е издал заповеди, с които е забранено ползването и експлоатацията на строежи: "Православен манастир "Благовещение“ и "Православен храм "Благовещение на Пресвета Богородица“ в землището на село Копиловци. Заповедите са издадени на основание на Закона за устройство на територията. Причината е, че строежите не са въведени в експлоатация, но реални те се използват. С административните актове е разпоредено и прекъсване на електрозахранването към обектите.

Заповедите са оспорени в Административен съд – Кюстендил, където е образувано и дело по казуса. Според жалбоподателите самите заповеди водят до невъзможност за завършване на манастира и въвеждане в експлоатация на храма. Твърденията са, че По делото са приети множество писмени доказателства, приети са две съдебно-технически експертизи, приобщени са две групи свидетелски показания.

Според съдебния състав възложителят на строежите е длъжен така да организира строителството, че да спази забраната за ползване на изграденото без документ за въвеждане в експлоатация. 

Крайният извод на съда е, че заповедите са законосъобразни и съответни с целта на Закона за устройство на територията да се преустанови ползването на строежи, които не са въведени в експлоатация по предвидения законов ред.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Венцеслав ИЛЧЕВ