Варненският окръжен съд определи най- тежката мярка за неотклонение -"задържане под стража“ на 25-годишния Адем И., привлечен като обвиняем за убийството на стринка си в провадийското село Черноок, съобщиха от пресцентъра на съда.

Престъплението е извършено след полунощ на 8 ноември тази година. Според обвинението, младият мъж нахлул в дома на своята стринка. Започнал да демонтира охранителните камери и бил забелязан от 50-годишната жена. Тя излязла да провери какво се случва навън. Била намушкана с нож няколко пъти и по-късно починала.

Престъплението е извършено, с особена жестокост и по мъчителен за жертвата начин. Наказанието предвидено за него е от 15 до 20 години "лишаване от свобода“, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Прокуратурата поиска най- тежката мярка за неотклонение, като изтъкна пред съда, че след убийството, обвиняемият е избягал и се е опитал да прикрие престъплението, като изхвърлил в необитаем имот свалените видеокамери и други лични вещи.

Защитата на Адем И. пледира за мярка "домашен арест“, като посочи, че обвиняемият е направил самопризнания, посочил е мястото, където е изхвърлил вещи от престъплението, имал постоянен адрес и бил с чисто съдебно минало. Освен това, единствено той се грижел за двама свой възрастни и болни роднини.

Варненският окръжен съд прие, че по делото са събрани достатъчно гласни, писмени и веществени доказателства, от които да се направи обосновано подозрение за съпричастност на Адем И. към авторството на престъплението. При направения обиск на дома му са намерени още вещи, свързани с убийството. Освен това, частичен очевидец на случилото се е свидетелствал, че преди да издъхне, жертвата няколко пъти е споменала името на обвиняемия. Въпреки чистото му съдебно минало и направените самопризнания, за съда е реална опасността той да извърши престъпление или да се укрие. Преценката на състава се подкрепя от факта, че са заличени следи от убийството, което е извършено с нож спрямо роднина, през нощта, по мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост . Допълнително основание за укриване би могло да бъде и предвиденото наказание от минимум 15 години затвор. Отделно в малкото населено място предстои разпит на още свидетели и при мярка различна от "задържане под стража“ е възможно у тях да се зароди обоснован страх.

Поради споделените съображения, Варненският окръжен съд определи, че единствената подходяща мярка за неотклонение към момента спрямо Адем И. е най-тежката - "задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване.