Варненският окръжен съд насрочи за 29 януари разпоредително заседание за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията, съобщиха от съда. Обвиняеми за инцидента са бившият кмет на Варна - Иван Портних и още двама души. От бившия градоначалник се търси наказателна отговорност за това, че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание "лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

На Иван Портних е повдигнато и обвинение, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи, а от това е последвала повреда в особено големи размери.

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. от Националната следствена служба. На 4 декември 2023 година обвинителният акт по случая е внесен във Варненския окръжен съд. 

Тричленен съдебен състав ще трябва да реши дали да прекрати наказателното производство. Или пък да насрочи дело по какъв ред ще протече производството - дали на досъдебната фаза са били допуснати съществени процесуални нарушения, които са нарушили правата за подсъдимите.