В звездната зала на Планетариума на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" се проведе второто "съдебно заседание“ по делото за космическия туризъм. Събитието бе под надслов "Животът извън Земята - все по-близо", научи "Фокус".

Доц. д-р Владимир Божилов от катедра "Астрономия" на Физическия факултет в Софийски университет "Св. Климент Охридски" представи изключително интересно и мотивиращо темата "Екзопланети: в търсене на живот извън Земята“. Той увлекателно разказа за изследванията на нови светове и на планети–близнаци на Земята и за откритията на българските астрономи.

Арх. Десислава Жекова, която работи за американска компания с офиси в САЩ, Европа и Сингапур, представи проекта на “Corgan" за космическо летище или по-скоро мини град. Тя сподели за огромното удовлетворение и отговорност да проектираш инфраструктурата за космически пътувания, която ще използват най-големите в бизнеса.

Регионалната образователна програма Младежка академия "Космос и право" е съвместна инициатива на Планетариума на Висшето военноморско училище и Апелативен съд - Варна. Досега в своите четири "планетарни съдебни заседания" участниците обсъждаха начините за решаване на проблема с космическите отпадъци и старта на активния космически туризъм.

Академията обхваща ученици с изявен интерес към космическите и правните науки от Хуманитарната гимназия "Константин Преславски", Частната профилирана гимназия "Антоан дьо-Сент Екзюпери", Математическата и Пета гимназия.