"Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство отново ще запали искрата на българщината и ще обедини нацията тази година. Емблематичното събитие ще се проведе в дните от 14 до 16 юли и ще превърнат Рожен и Родопите в туптящото сърце на родината. Това съобщи на пресконференция управителят на Сдружение "Рожен - Наследство в бъдещето" Симеон Караколев, които заедно с община Смолян организират мащабното събитие, предаде репортер на "Фокус“.

Кметът на Смолян, Николай Мелемов посочи, че традицията, съборът да се провежда през четири години, се спазва, тъй като последното му издание бе през 2019 г.

Кароколев и Мелемов изразиха надежда държавата да се включи и да подпомогне финансово провеждането на събора, на който се очаква да присъстват около 250 000 души. Те припомниха, че при последното му издание, Министерството на културата е дало едва 10 000 лв. за провеждане на събитието, а през 2006 г., сумата е била 350 000 лв.  

Кметът Мелемов е категоричен, че съборът на Рожен трябва да го има. "Дали ще бъде по-малко и повече подкрепен от държавата, той е с национално значение и трябва да го има и се надяваме държавата да го подкрепи“, уточни кметът.

Съборът, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Идеолог на иновативното културно събитие е Фондация "Наследство в бъдещето“. Организира се от Сдружение "Рожен – Наследство в бъдещето“ и община Смолян и е включено в Националния културен календар.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация. Началото е поставено през 1897 г., когато по инициатива на отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, на Роженските поляни се събират родовете разделени от тогавашната границата с Турция. Годишнината ще бъде отбелязана с обща родова среща на наследниците на първите родопски родове от с. Долно Дерекьой (днес с. Соколовци) и околността, поставили началото на традицията "Рожен“. Ще бъде започната символична алея с "Елите на родовете“,, която ще възстанови вековната традиция всеки стар род от Соколовци и околността да има свое символично място, белязано с дърво-ела на Роженските поляни, за своите срещи.

По думите на Караколев, гвоздеят на събора тази година, ще бъде 111-метровия пилон, на който ще бъде развят огромния български трибагреник. "В основата на пилона сме замислили да има картата на България, изработена от мрамор, с изобразени на нея всички области в страната. Послания от всяка една от тях да бъде изписано върху тази огромна мраморна карта“, допълни той. По предварителен разчет, стойността на пилона ще бъде около 1 млн. лв., но много от дейностите по него ще бъдат дарение на различни фирми и организации. Откриването на пилона ще бъде преди събора на Рожен, като само за него се очаква да пристигнат между 50 и 70 000 души, уточни Караколев и допълни, че се очаква той да стане още една туристическа дестинация в Родопите, която ще привлича много туристи. 

В дните на Рожен 2023 родопските поляни ще бъдат украсен с внушително българско знаме от близо 7 000 кв.м. На четири сцени ще се проведе традиционния Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор, а точно в 12,00 ч. ще се извива Голямото роженско хоро. Ще се проведе конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне.

Мобилната музейна експозиция "Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали. Акцент ще е изложбата със снимки и архивни документи "История през три века“ за Роженския събор от началото му до наши дни.

В специализирани изложения посетителите на събора ще видят различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Допълнителен колорит ще внесат историческите и етно възстановки, а за най-малките ще има много забавления и истински уроци по родолюбие в Детската творителница.

За добрата организация на събитието ще има обособен палатков лагер, буферни паркинги, маршрути за обществен транспорт и специална схема за пътния трафик. Караколев, посочи, че през годините, най-голямата слабост на събитието на Рожен е транспорта. "Десетки хиляди автомобили идват за празника, нямаме такива площи, които за поемат трафика и ще работим по буферни паркинги за еднопосочни движения, байпасни пътища и т. н.“, каза още Караколев.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация "Наследство в бъдещето“, и от тогава всяко издание събира повече от 250 000 българи от страната и чужбина.

Нели ГЕРГЬОВСКА