Храм, издигнат на мястото на най-стария манастир в България, днес тъне в разруха. Скрит между жилищните блокове на столичния квартал "Слатина", мнозина дори не подозират за съществуването му. За да го спаси, пулмологът д-р София Ангелова, с подкрепата на районната община, организира концерт за набиране на средства за реставрацията му. В концерта, който започва в 19 часа днес, участие ще вземат някои от най-обичаните български музиканти. Мястото – пространството пред стадион "Академик".

В миналото на мястото на храма е имало манастир, построен през 265 година. Днес от него няма и следа. Пет века след разрушаването му през 14 век, на същото място, е издигнат храм.

Д-р София Ангелова работи на метри от храм "Св. Мина". От години пулмологът гледа как той тъне в разруха, скрит между жилищните блокове на квартал "Слатина" и покрит с растителност. Така решава да инициира кампания, за да го спаси. "От тук стари слатинци са разказвали, че Левски е излизал, облечен като млекар, и е тръгвал към Драгалевския манастир, където се е срещал със Софийския революционен комитет", разказва лекарката.

За старото слатинско гробище, намирало се някога зад храма пък, се говори, че именно то е изобразено върху картината "Задушница" на Иван Мърквичка. През 1955 г. храмът е обявен за паметник на културата. Някъде тогава обаче са заличени и стенописите, като за целта е използвана вар, предаде NOVA.

Според отец Андон състоянието на храм "Св. Мина" в момента е критично. Той вдъхва нов живот на храма отскоро. След като години наред бил затворен заради опасност от срутване, пространството около него се използвало за разходка на домашни кучета, а за съществуването му знаели само много възрастните жители на района. Сега, за да започне реставрацията, се очаква първо Министерство на културата да одобри проекта, а после да се съберат и нужните средства.