Медицински университет-Варна обявява дарителска кампания за изграждане на бюст-паметник на първата практикуваща дипломирана акушерка в България – Христина Хранова в двора на Медицински колеж – Варна, на адрес: Варна, бул. "Цар Освободител"№84, научи "Фокус". Идеята за изграждане на паметник е възникнала във връзка с 80 годишнината на Медицински колеж-Варна.

Средствата за изграждане на паметника следва да бъдат внасяни по следната банкова сметка на Медицински университет – Варна: 

IBAN:BG24STSA93003100040700, BIC: STSABGSF, в Банка ДСК ЕАД  /в лева/, пояснение:

Дарителска кампания за паметник на Христина Хранова.

Всички дарители, застанали зад каузата, ще получат сертифика за дарение от Медицински университет - Варна.

Идеята за издигането на бюст-паметник на първата практикуваща дипломирана акушерка в България – Христина Хранова е на ръководството на Медицински университет – Варна. Повод за това е светлият ѝ образ и пример, които и до днес будят възхищение, преклонение и вдъхновение.

По-малко известен факт е, че Христина Хранова е първата жена воден спасител в България. Будна и родолюбива българка, тя участва във всички въстания и войни за Освобождението и Обединението на България - в комитетите на  Васил Левски, в  Априлското въстание, в Руско-турската, в Сръбско-българската и Балканската войни.

След Освобождението Христина Хранова завършва "Повивалния институт" при Имперския университет "Свети Владимир" в Киев и се завръща в България. Работи като акушерка в Лом, Силистра, София, Варна. През цялата си практика акушира на повече от 3460 деца.

Отлична плувкиня, Христина Хранова използва своите умения, за да спасява давещи се в Черно море. Тя е спасила 48 души. За истинското й самопожертвование, по предложение на гражданите на Варна, през 1907 година, е наградена със сребърен орден "За гражданска заслуга". 

Десислава ВАСИЛЕВА