Студентите, помогнали при пожара в студентско общежитие към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, бяха наградени, предаде репортер на "Фокус". По време на официалната церемония за избор на "Студент на годината" 12 от възпитаниците на висшето учебно заведение получиха грамоти за това, че са проявили смелост и жертвоготовност в кризисната ситуация. 

"Те не само взеха участие при извеждане на колегите си от общежитието, но  спасиха човешки животи. Настанените на етажа бяха застрашени от задушаване. Ако колегите не бяха извели от стаите своите състуденти, последствията може би щяха да са по-тежки", заяви ректорът проф. д-р Магдалена Миткова. 

От догодина ще бъдат въведени курсове по спешна помощ, с които студентите и преподавателите да бъдат още по-подготвени в подобни случаи. Тя е по инициатива на декана на Медицинския факултет проф. д-р Христо Бозов. 

"Това ще бъдат кратки курсове, за да може в ситуации, в които е необходимо оказване на първа помощ - пожар, спасяване на даващи се в морето и други, нашите студенти и преподаватели да имат уменията да помогнат", посочи проф. Бозов.  

"Фокус" припомня: Инцидентът стана на 27 ноември т.г., на 11-я етаж в едно от общежитията към университета. Причината бе забравен електрически уред, но, за щастие, до тежки последствия не се стигна. Една от причините за това бе оказаната помощ от страна на студентите.