Приключи лятната школа по антропология “Текстилът - културна технология, индустриално развитие и културно наследство" на Регионалния исторически музей “Д-р Симеон Табаков" - Сливен. Това съобщи пред "Фокус" директорът на културната институция Николай Сиракова. В школата са участвали студенти  от България и пет страни: Франция, Китай, Иран, Мексико, Сенегал, както и техните преподаватели - доц. д-р Ирена Бокова и доц. д-р Кристина Савова. Програмата на школата е  създадена съвместно с Нов български университет. 

Тя е включвала посещение на РИМ - Сливен, където участниците в школака са били запознати с града  и забележителностите в него. В залите на музея студентите са разгледали колекцията  от артефакти от Сливенска област. Групата е посетила и Музея на текстилната индустрия, късноантична и средновековна крепост Туида, Художествена галерия "Димитър Добрович", галерия "Седем", както и  Котел, и Жеравна. В сградата на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите гостите са имали възможността да разгледат автентични празнични носии от Сливен и региона, както и цветните и богати на украси Сливенски килими.

"С тази съвместна инициатива поставихме началото на един добър проект между двете институции - НБУ и РИМ - Сливен, наситен с разнообразие, творческа енергия и вдъхновение, който ще продължи и занапред", коментира Сираков.