Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект - операторът на летище София, изнесе лекция пред студенти от втори курс на авиоинженерни специалности в Техническия университет. Лекцията е част от инициативите, които предвижда подписаното в края на миналата година споразумение за сътрудничеството между университета и оператора на столичното летище. 

По време на лекцията бъдещите авиоинженери се запознаха с актуалните тенденции и предизвикателства в авиацията. Това е един от най-бързо развиващите се икономически сектори в световен мащаб – всяка минута във въздуха има едновеременно 11 000 самолета. Очакванията на индустрията са

броят на пътуващите с въздушен транспорт през следващите 10 години да нарасне почти двойно в сравнение с предпандемичната 2019 г. и да достигне 7,2 млрд. пътници. 

Хесус Кабайеро постави фокус и върху опазването на околната среда. Въпреки че на авиацията се падат едва 2,5% от общите емисии на въглероден диоксид, отрасълът инвестира значителни средства в намирането на алтернативни източници на енергия и средства за транспорт, за да смекчи въздействието си върху климата – например разработването на електрически таксита с вертикално излитане и кацане (eVTOL). Стратегията на ИАТА (Международна асоциация за

въздушен транспорт) за въглеродна неутралност до 2050 г. предвижда 65% от тях да дойдат от използването на устойчиво авиационно гориво.

"В съответствие със световните тенденции, ние сме заложили в

своята стратегия пълна декарбонизация до 2036 г., а устойчивото авиационно гориво е основна част от процеса и от бъдещето на сектора. Индустрията трябва да продължи да инвестира в екологично-съобразни технологии, които намаляват въздействието върху околната среда и същевременно поддържат високите стандарти на безопасност и качество на обслужване“, каза още Хесус Кабайеро пред студентите.

По време на презентацията той обърна внимание на внедряването на изкуствения интелект и дигитализацията на летищните процеси. Хесус подчерта как иновациите в технологиите играят ключова роля за по-ефективно и безопасно управление на операциите. Сътрудничеството между оператора на летище София и Техническия университет предвижда разработване на съвместна стажантска програма, с участие на експерти.