Благотворителен коледен базар под наслов Дарение "Зрение“ беше открит днес във фоайето на Централен корпус на Русенски университет "Ангел Кънчев". Той се осъществява под егидата на академик Христо Белоев, дтн, съвместно с клуб "Проектни мениджъри“, ръководен от доц. д-р Даниела Йорданова, и с любезното съдействие и финансиране от Студентския съвет при Русенския университет. Официални гости на откриването бяха зам.-кметовете на Община Русе Енчо Енчев и Димитър Недев.

Поздравления към студентите отправиха ректора на университета акад. Христо Белоев, дтн и доц. д-р Даниела Йорданова от катедра "Бизнес, развитие и иновации“ към факултет "Бизнес и мениджмънт“. "Чрез изработените изделия вие не само творите прекрасна коледна обстановка в Русенски университет, но и подкрепяте важна кауза и давате светъл пример за солидарност и грижа към онези, които се нуждаят от подкрепа“, каза в приветственото си слово зам.-кметът Енчев.

На благотворителния базар са изложени изделия, които са изработени и дарени от студенти и организации, подкрепящи събитието. Инициативата е на студенти от 4 курс, специалност "Социални дейности“, от Факултет "Бизнес и мениджмънт" в рамките на обучението по дисциплината "Разработване и управление на проекти в социалната сфера“ с преподавател доц. д-р Даниела Йорданова.

Със събраните средства младите ентусиасти ще подкрепят каузата на Lions club north за закупуването на авторефрактометър. С апарата ще се провеждат ежегодни очни прегледи на студентската общност. Това ще позволи ранното откриване и предприемането на навременни мерки при установяване на зрителни увреждания, като наред с това ще се промотира значимостта от провеждането на редовен очен скрининг при офталмолог. Предвижда се да се закупят и очила за хората с констатирани силно изразени зрителни увреждания.

Базарът ще бъде отворен всеки ден от 10 до 13 ч. до 13 декември.