Студенти по право от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ и членове на Клуба на юриста "Пловдив“ гледаха на живо как на практика протичат съдебни заседания по наказателни дела в Пловдивския апелативен съд. Въззивният съд е втора инстанция, пред която се оспорват от страните съдебни актове на окръжните съдилища в Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Пазарджик и Смолян.

Преди началото на съдебните заседания деканът на Юридическия факултет на ПУ " Паисий Хилендарски“ доц. д-р Даниела Дончева благодари на Апелативния съд за възможността за среща на бъдещи с настоящи юристи.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив съдия Магдалина Иванова приветства с "Добре дошли“ студентите от Юридическия факултет и изрази приятната си изненада от засиления интерес към работата на съда. "Пред вас ще заседава Първи наказателен състав на Апелативния съд по действителни дела. Пожелавам ви ползотворно, успешно и приятно посещение и благодаря за инициативата на декана Даниела Дончева“-каза съдия Иванова.

След края на заседанието апелативният съдия Христо Крачолов разясни на студентите хода на делата. Той разказа различните отрасли на правото – Наказателно право, Търговско право, Гражданско право и Административно право. Бъдещите юристи научиха тънкости на досъдебната и съдебната фаза на наказателното производство, как се започва въззивно дело с протест от прокуратурата или и по жалби от подсъдимия и частния обвинител, как трябва да изглежда жалбата или протеста, как се подготвя съдебно заседание.

Какво работят съдията, прокурора, адвоката, съдебния секретар, съдебния деловодител и съдебния пиар. Съдия Христо Крачолов разказа и за практиката на Апелативен съд в работата с медиите. Студентите с интерес изгледаха действителен телевизионен репортаж за съдебно дело и научиха какво изобразява герба на Апелативен съд – Пловдив. Показани им бяха реални веществени доказателства от приключили дела срещу иманяри, за разпространение на наркотици, за източване на чужди банкови карти от банкомат, видяха самоделни огнестрелни оръжия, металдетектор и др.

Посещението на студентите по право е част от традиционното сътрудничество на Апелативен съд – Пловдив и Юридическия факултет на ПУ, което започва през 2014година и продължава до днес с възстановки на съдебен процес, участие в Деня на отворените врати, съпорт при състезания, онлайн лекции на действащи съдии и други инициативи.