Ръст на дамите с онкозаболявания, сочи статистиката в България. За миналата година с рак на гърдата са диагностицирани 4000 жени, като техния брой през 2017 година е бил 3600, съобщи д-р Моника Занева от "Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ООД, предаде репортер на Varna24.bg.

Нужна е национална скринингова програма, обясни д-р Занева.

Здравното заведение, "Жените в онкологията“ – България и Inner Wheel клуб Варна организирахо днес втора информационна среща на тема: "Как да поддържаме здравето и красотата си по време на химиотерапия и лъчетерапия“.

Специалният гост на събитието ще бъде г-жа Ивалина Радева – българка, живееща в Германия, която от месеци дарява безплатно продукти от своя бранд Teya Naturkosmetik на единственото в България "Училище за грим“ за онкоболни жени.  Вече 5 години то е част от психо-социалната подкрепа, която СБАЛОЗ – Варна оказва на своите пациенти. Г-жа Радева, която от 2016 година живее в Германия със съпруга и трите си деца, изнесе кратка презентация на тема: "Грижа на кожата по време на лъчетерапия и химиотерапия с продуктите на Teya Naturkosmetik“. Брандът е създаден от нея и всеки продукт – от съставките до опаковката, минава през ръцете й. Козметиката е натурална и сертифицирана като такава в Германия. Всяка от дамите с диагноза получи безплатна мостра на серум и крем, изключително подходящи за суха кожа по време и след химиотерапия.

И на това второ издание на информационните срещи сдружението "Жените в онкологията“ – България предостави безплатни перуки за жените, диагностицирани с онкологично заболяване. Дамите, които присъстваха днес на събитието във Варна, получиха компетентен съвет от специалист, за да могат да изберат най-подходящата перука за себе си.

Медицинският козметик Елена Банкова, която също е част от "Училището за грим“, представи една много чувствителна и полезна за жените в процес и след химиотерапия тема – “Техника за трайно възстановяване на веждите чрез метод на световен бранд."

Дамата, която създаде и вече 5 години напълно безвъзмездно гримира и преподава в "Училище за грим“ - Илияна Начкова, говори за “Ролята на грима в ежедневието на жената.".

Психологът Гергана Иванова обясни, че пациентите, диагностицирани с онкозаболяване, не трябва да се отчайват. Силата на духа прави чудеса.