Кметът на Русе Пенчо Милков и ръководството на "Еберспехер" направиха първата копка на строежа на нов завод в града. В него ще се произвеждат електрически нагреватели, които да покрият нуждите на европейския пазар на леки автомобили. Производството ще започне в началото на 2024 г.

"Растем с електрическите автомобили", каза по време на официалната церемония Руслан Папазян, управител на "Еберспехер България". Той допълни, че с новия завод компанията увеличава своите производствени дейности целенасочено, тъй като растящият пазар на електрически автомобили също ще увеличава и търсенето на електрически нагреватели в близките години. "Радваме се, че имаме възможност да реализираме разширението на производствения капацитет в Русе", посочи Папзян, цитиран от Община Русе. 

"Това е бъдещето на автомобилната индустрия. Радваме се, че Русе и неговите граждани ще имат шанса да допринесат за неговото развитие", каза кметът на града Пенчо Милков.

Заводът ще бъде с РЗП 17 000 кв. м. и разположен в Индустриална Зона Слатина. Това включва както производствени и логистични зони, така и офиси и столова, които ще бъдат разположени на обща площ от 53 000 кв. м. с възможност за бъдещи разширения. Фокусът на сградата е върху устойчивост на енергийната консумация, реализирана чрез фотоволтаична система на покрива, както и ефективна климатизация и отопление на производствените и офис зони. 

В бъдеще международните автомобилни производители ще бъдат снабдявани с  електрически нагреватели от завода на "Еберспехер" в Русе. Продуктите ще се използват в електрическите превозни средства и хибридни модели за европейския пазар. До края на есента се планира сградата да бъде завършена, а производството да започне в началото на 2024 г. Немският автомобилен доставчик ще открие около 180 работни места тази година, като се очаква да се разраснат до 500 членовете на екипа в дългосрочен план. До 2025 г. се очаква годишното производство на нагреватели да достигне до 2,4 милиона броя.