С бързи темпове се движи строителството на Детската болница на УМБАЛ “Свети Георги" ЕАД – Пловдив, първият етаж вече е с изградени шайби и колони.

Лечебно-диагностичният корпус за детски, хематологични и онкологични заболявания е с разгъната застроена площ 17 хил. кв.м., разпределени на 7 етажа и сутерен. Сградата е в непосредствена близост до основния Хирургически корпус на бул. "Пещерско шосе" №66.

Новата клиника ще е свързана с топла връзка към Спешното отделение. Предвидено е сградата да разполага с около 110 легла. Засега строителството се движи по предварително определения график.

“Уверени сме, че сроковете ще бъдат спазени, защото това е инициатива от огромно обществено значение", казват от ръководството на лечебното заведение. Сградата трябва да бъде завършена, както е предвидено по договора, до 2 години, считано от откриването на строителната площадка на 22 февруари тази година.

Към момента няма отклонения от финансовата рамка на договора, който е на стойност малко над 42 млн. лв.

Сегашната Клиника по педиатрия на бул. "Васил Априлов" 15А разполага с необходимата медицинска апаратура за прецизна диагностика и лечение - ехографи, скенери, ядрено-магнитен резонанс, ендоскопска апаратура, друга за обдишване и газов анализ.

Те са осигурени в отговор на политиката на ръководството на университетската болница винаги да се стреми да доставя най-качествената и необходима техника за най-малките пациенти.

До приключване на строителството вероятно на пазара на медицинска техника ще се появят нови високотехнологични апарати, с които ще се погрижим да обзаведем новото лечебно звено, уверяват от ръководството.

Новата педиатрична клиника ще продължи да бъде база за студенти и специализанти от Медицинския университет Пловдив. Годишно през нея преминават над 1500 студенти по медицина, по дентална медицина, по здравни грижи, както и по други специалности от медицинската професия.

Строителството на корпуса се движи с бързо темпо, прецизно и качествено, уверяват от надзора на строежа. Отговорникът Георги Арменков заяви, че всички се отнасят с абсолютна отговорност, защото сградата е важна за децата на България.