От днес официално започва изграждането на новото кръгово кръстовище край Летния театър във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. От Общината уточняват, че целта на обекта е да подобри значително организацията на движение в района, свързващ улиците "Христо Ботев“, "Седми юли“ и "Цар Тодор Светослав“.

"Колелото ще премахне и конфликтния ляв завой, който в момента водачите правят при влизане от ул. "Седми юли“ към ул. "Христо Ботев“ в посока Централна поща. Запазена ще бъде безплатна паркинг зона до Летния театър“, допълват от местната администрация.

Инвестицията на Община Велико Търново е по проекта за интегриран градски транспорт, чието основно финансиране е по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020.

Дейностите налагат следните промени в трафика: - лентите по ул. "Христо Ботев“ се стесняват, въвежда се ограничение на скоростта от 30 км/ч;  за направлението от ул. "Христо Ботев“ към ул. "Цар Тодор Светослав“ ще бъдат разрешени и ляв и десен завой, а пътната връзка ще бъде еднопосочна при стеснено платно за движение; ул. "Седми юли“ ще бъде сигнализирана като двупосочна при стеснено платно за движение;  еднопосочната част на ул. "Марно поле“ в посока към ул. "Христо Ботев“ и ул. "Седми юли“ се затваря, заедно с паркинга на площада под Летния театър; забранява се преминаването на пешеходци по тротоара по ул. "Христо Ботев“ /откъм Старото военно училище/. Ще бъде оформена временна пешеходна пътека при Държавен военно-исторически архив.

Временната организация на движението ще важи до 13 април.

От Общината допълват и, че до приключване на дейностите се закрива автобусната спирка "Летен театър“ на градските автобусните линии №1 и №2. Същите ще стигат и обръщат до хотел "Етър“, където се създава временна автобусна спирка. Разписанията не се променят, нито маршрутите и времената на движение на останалите градски линии.