"Страници от Българското Възраждане в Добруджа. Личности и дела" е най-новата изложба на Регионалния исторически музей (РИМ) в Добрич, съобщават от културното ведомство. Изложбата ще бъде открита днес - в Деня на народните будители. Тя е посветена и на онези хора, благодарение на които се е възродила българщината в Добруджа.

Изложбата е изцяло с експонати от фонда на Регионалния исторически музей в Добрич. Посетителите ще могат да видят оригинали на църковни книги и утвар от 18 -19-ти век. Възрожденската книжнина е застъпена с оригинални издания, разпространявани в Добруджа. Сред експонатите са и рядко срещани старопечатни екземпляри от 18-ти век. 

Документи и фотоси от фонда на РИМ представят борбите за църковна независимост в Добруджа. Показани са още предмети и литература, свързани с новобългарското образование през Възраждането. Сред подредените в изложбата експонати са и издания на възрожденски творци, свързани с Добруджа.

Представено по атрактивен начин е и читалищното дело в добруджанските градове. Оригинали и фотокопия на периодични издания допълват страниците от Българското Възраждане в Добруджа, представени с ценности от фонда на добричкия музей. Шест информационни пана разказват за националното самоосъзнаване на добруджанските българи, акцентирайки върху ключови събития от местната възрожденска история и личностите, допринесли за българската просвета и култура в Добруджа.

Изложбата е подредена в зала "Възраждане" на Художествената галерия и ще бъде открита в 16:30 ч. днес -  1 ноември.