Художникът Съби Гавраилов и сдружение "Творческо средище - родна къща Златю Бояджиев“ представиха изложбата "Златю оживява“ пред десетки жители и гости на град Брезово.

Съби Гавраилов докосна посетителите със селекция от непоказвани досега портрети на своя баща, свои близки роднини, великия майстор Златю Бояджиев, както и с репродукцията на емблематичната за Брезово картина "Брезовски овчари“.

Събитието се провежда за първи път по идея на Съби Гавраилов и по случай участието на Златю Бояджиев във Венецианското биенале през 1942 г. Именно през април са били трепетите по биеналето, а творбите, с които Златю Бояджиев участва, са "Брезовски овчари" и "Пъдари". 

"Златю оживява“ и чрез седемте негови портрета, които създадоха надарени деца от град Брезово, село Чоба, село Отец Кирилово и град Пловдив. Те се включиха в семинар по създаване на портрет с маслени бои. Техен ментор беше именно талантливият Съби Гавраилов, който в рамките на два дни разказа за тънкостите, техниките и важните детайли при рисуването на човешки образ.

"Не очаквахме, че ще се справим за 2 дни, научихме толкова интересни неща“ – изказаха своите впечатления младите художници. Те споделиха още, че ще се радват да присъстват на още събития в Брезово.

Събитието откри кметът на общината инж. Калин Калапанков, който благодари на художника, че винаги се завръща в родното Брезово и популяризира града и общината в редица културни събития по света.

На откриването присъстваха още председателят на ОбС Брезово, общински съветници, представители на местния бизнес и други гости.