Стотици смолянчани почетоха Христо Ботев и загиналите за свободата на България, предаде репортер на "Фокус“. Площад "Свобода“ на Стария център на града бе изпълнен от граждани, ученици, деца от детските градини и официални лица. Честването на 147 г. от гибелта на поета-революционер бе уважено от кмета на Смолян, Николай Мелемов, областният управител Стефан Сабрутев, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, общински съветници и директори на институции в града.

Събитието започна с патриотични песни в изпълнение на хора към Народно читалище "Христо Ботев – 1871“ и стихове на Ботев в изпълнение на актьора Борис Хаджийски.  

Прочувствено слово за личността и великото дело на Ботев произнесе директорът на Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян, Валентина Василева.

Бе приет и почетния караул на 101 Алпийски полк.

Стотиците гости на почетното събитие паднаха и на колене в знак на почит и признателност към делото на Ботев и загиналите четници, знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата и независимостта на България, които винаги ще помним като неувяхващ пример за доблест и нравствена чистота.

Точно в 12:00 часа всички застанаха мирно и по време на сирената, в тяхна чест.  

След това пред паметника на Христо Ботев на площад "Свобода“ бяха поднесени десетки венци и цветя от различни институции, училища, политически партии и много граждани.

Преди официалното честване, по традиция кметът Николай Мелемов и секретарят Момчил Николов поднесоха венец на паметника-костница на връх " Средногорец". Градоначалникът се поклони пред паметта на войните от 21- ви Средногорски полк и легендарният им пълководец полк. Владимир Серафимов, които на щикове донесоха жадуваната свобода за Родопите. Венци поднесоха областният управител Стефан Сабрутев, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов и др.

Нели ГЕРГЬОВСКА