Стотици се включиха в литийното шествие в Деня на св. Димитър Солунски във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. То се проведе от църквата "Успение Богородично“, където имаше сутрешна литургия до църквата, кръстена на светеца в кв. "Асенов“. Освен Димитровден, старата столица отбелязва днес и 837 години от въстанието на братята Петър и Асен и възстановяването на Второто българско царство.

В двора на историческия храм бе отслужен благослов за здраве. Кметът на Велико Търново Даниел Панов поздрави всички празнуващи. Той припомни историята на днешния празник и значението на годишнината не само за старата столица, но и за цяла България.

"Нека погледнем отново към историята, към мъдрите уроци, оставени от нашите деди, към примера на великите българи, които почитаме. Изисква се сила и решителност всеки да надмогне себе си, пристрастията и личните си стремежи. Изисква се далновидност и прозорливост да вникнеш в заветите от миналото. Преди 837 години Петър и Асен го направиха и обединиха българите около кауза, и ги поведоха към постигането й. Днес всички българи имаме нужда от същото, за да се справим с кризите“, каза още Панов.

Слово произнесе и Венцислав Дончев-председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България, който също news pic 2
©
поздрави имениците и колегите си. Дончев пожела спорна и съзидателна работа на всички и подчерта, че съграденото днес остава за бъдещите поколения.

В църквата за здраве бе раздаден и празничен курбан, осветен от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов. За настроението подобаващо се погрижиха певците, музикантите и танцьорите от Професионален фолклорен ансамбъл "Искра“.

Финал на днешните чествания ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 19,00 часа и ще се наблюдава от площада пред крепостта Царевец, носещ името на цар Асен I.

Луиза ТРАНЧЕВА