Днес в Парка на младежта за 30-и път се проведе националната спортна проява Световен ден на ходенето. В нея се включиха стотици малки и големи русенци, които показаха умения в ходенето, бягането и карането на колело. Инициативата бе организирана от Българската федерация спорт за всички /БФСВ/, Община Русе, Русенския университет "Ангел Кънчев“ и Спортен клуб "Компас – Крос“.

"Спортът е здраве и е важно да се практикува ежедневно. Радвам се, че тази инициатива всяка година увлича много хора, които след това увеличават съставите на русенските спортни клубове“, каза заместник – кметът Златомира Стефанова, откривайки събитието.

Участниците трябваше да преминат предварително определено трасе във всяка от трите дисциплини. В края на инициативата имаше и организирана томбола, по време на която бяха раздадени награди от организаторите на проявата.

Спортната инициатива цели да се популяризират системните занимания и особено ходенето като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. В Световния ден на ходенето Българската федерация спорт за всички предава като послание към общините призив за насърчаване на повече хора от всички възрастови и социални групи към системни спортни занимания и  здравословен начин на живот.

Проявата се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта и е под патронажа на министър Весела Лечева. Световният ден на ходенето е проява от Държавния спортен календар на федерацията за 2022 г., по "Програма за развитие на спорта за всички“ на ММС и е в изпълнение на  Националната програма за физическа активност и развитие на българското население "БУЛФАР’2021 - 2024". В световен мащаб проявата е част от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА.