Стотици представители на рибарския и туристическия бизнес протестираха срещу Законопроекта за ветроенергийни мощности в акваторията на Черно море. Те се събраха пред хотел в близост да Двореца на културата и спорта във Варна, предаде репортер на "Фокус". Причината бе, че там днес трябваше да има кръгла маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията по въпроса за развитие на вятърни енергийни паркове в Черно море.

"От 3 месеца протестираме срещу перките. Това е съсипване на бизнеса. По наша информация искат тези перки да бъдат на 10 метра дълбочина в морето, което е на 300 метра. Ние сме съгласни да са поне на 100 метра дълбочина, което е много по-далеч от брега, както и сервитутната зона да е 1 миля", обясниха рибарите.

"Настояваме за оттегляне на законопроекта и пълно обществено обсъждане", допълниха рибарите във Варна.

Протестът им бе подкрепен от народни представители и общински съветници от различни политически сили.   

"Неясна е ползата от перките в морето. Подлага се на риск и рибарския, и туристическия бранш. Той е и лобистки. Ще вдигне цената на тока. Надявам се, че няма да влезе на второ четене в парламента", заяви депутатът Борислав Гуцанов.

"Категорично сме против. Това е пагубно за рибарския сектор и туризма", допълни народния представител Коста Стоянов.

От първоначалната си точка протестиращите поеха в колона с коли по посока сградата на Община Варна, а от там през Аспаруховия мост към пристанище "Карантината“.