Стотици български граждани тръгнаха на шествие от градинката на църквата "Св. Седмочисленици" при централата на МВР по бул. "Патриарх Ефтимий" и ул. "Фритьоф Нансен" към Националния дворец на културата и блокираха движението в центъра на София, предаде репортер на "Фокус".

Протестът в неделната вечер с искания за "Вън мигрантите от България", преминал в шествие, достигна до НДК и продължи по пешеходната "Витошка", за да спре за кратко на мястото, където се случиха двата инцидента с мигранти от последните дни. След това протестиращите се отправиха към Съдебната палата под погледите на жителите и гостите на столицата в заведенията на бул. "Витоша", имаше и такива от тях, които подкрепиха мотивите на излезлите на протеста.

Полицейско присъствие е повече от засилено, но протестът протича без инциденти. Шествието се отправи към "Триъгълника на властта", протестиращите спряха и там, за да скандират исканията си за България без мигранти, но пред опразнените в този час сгради на Министерския съвет, Народното събрание и тази на Президентството. На място зад сградата на Парламента пристигна и директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов.

Движението в центъра на София беше спряно за повече от час, а наоколо почерня от полиция и жандармерия. Кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и бул. "Мария Луиза" беше отцепено. Движението по бул. "Цар Освободител" - също. Протестът приключи малко преди 21 ч. без инциденти, а движението по централните столични булеварди беше възстановено.

Точно в 18:30ч. над 400 граждани се събраха на протест пред Министерството на вътрешните работи заради зачестилите случаи на насилие в София. Протестът е под надслов "Вън мигрантите от България". Искането им е мигрантите да си стоят по бежанските центрове, а не да се разхождат свободно в централната част на столицата.

Младо семейство с две невръстни деца, което не пожела да бъда снимано, обясни, че е на място, именно защото е живяло 8 години в Германия и знае за какви проблеми с мигрантите иде реч. Родителите заявиха, че са се прибрали у нас, за да избягат точно от това.

"Обичам България и искам да живея в по-добра държава. Искам да живея в спокойна България", каза жена от протеста.

"Не искаме война и мигранти, а искаме да живеем спокойно", каза друга протестираща. "Тук съм, защото съм българка, майка и чувствам дълга да защитя дъщеря си, а не само да гледам по телевизията какво се случва", каза друга дама.