Стотици деца се включиха в инициативата #НЕ СТЕ САМИ на отдел "Борба с наркотрафика" - Агенция "Митници" в Димитровград.

Кампанията запознава учениците с опасностите от употребата на наркотици и освен Стефан Бакалов и екипът му от отдел "Борба с наркотрафика" в програмата се включиха и Георги Димов, директор на Агенция "Митници", и Румен Спецов – изпълнителен директор на Национална агенция за приходите.

Събитието бе под патронажа на кмета на Димитровград Иво Димов и се провежда по повод 26 юни - Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. Специални посланици на каузата бяха Торино и Пашата, както и Иван Тишев, чиито концерт събра хиляди младежи на площада в Димитровград.

Около 5500 ученици от цялата страна са обхванати от инициативата #НЕ СТЕ САМИ през учебната 2023/2024 г.

Опасностите за децата са много, както от гледна точка на вида наркотични вещества, така и по начина на разпространението им, разказа Стефан Бакалов – началник отдел "Борба с наркотрафика“ в Агенция "Митници“. Статистиката показва, че българските младежи използват на първо място марихуана и на второ място – синтетични наркотици.

Наред с усилията в борбата с наркотрафика, информирането на младежите за рисковете от употребата на наркотични вещества трябва да стане национална кауза, заяви пред журналисти директорът на Агенция "Митници“ Георги Димов. Той благодари за подкрепата на кмета и екипа на община Димитровград, както и на изпълнителите, включили се в начинанието.

Национална агенция за приходите застава зад каузата на "Не сте сами“ и ще бъде част от всички тези кампании, включително в кампания срещу хазартната зависимост – заяви Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП.

Подобни кампании трябва да са кауза за институциите, посочи Иво Димов – кмет на Димитровград и изрази надежда, че децата ще получат важна информация по време на кампанията, а известните лица ще предадат посланието на езика на децата.

Известният дует Торино и Пашата, както и Иван Тишев, който също подкрепи инициативата, заявиха, че тяхна отговорност като популярни лица е да бъдат добър пример за тийнейджърите, поради което застават зад посланието "Не сте сами срещу наркотиците“.

На презентация за опасностите от употребата на наркотични вещества присъстваха близо 200 ученици от 7 до 11 клас от средните и основни училища в община Димитровград. В дискусията в зала "Гросето“ се включиха и специалните посланици на каузата Торино и Пашата.

Инициативата продължи с демонстрации на служители от отдел "Борба с наркотрафика“ на търсене на наркотични вещества и техники за самозащита. В различните елементи имаха възможност да се включат и част от стотиците младежи, събрали се на площад "България“, а по традиция най-интересни за всички бяха митническите кучета Гари и Гая.

Кулминация на събитието беше концертът на дуета Торино и Пашата с участието на Иван Тишев на китара.