15 инфраструктурни обекта на територията на града, сред които ремонт на улици и междублокови пространства, е стопирала Община Варна. Целта е първо да се приключат сегашните, а не да се започва работа по нови, така че градът да се блокира. Това стана ясно от думите на кмета Благомир Коцев.

Много от ремонтните дейности са започнали след недобре свършена работа по тяхното проектиране. Има несъвършенства. Явно проектантите са ги чертали, използвайки Google maps, а не са били на терен, смята кметът.

Кметът споделя, че дори се обмислят санкции към фирмите. Част от проектите са били стартирани без да бъдат финансово обезпечени.

Стопираните към момента ремонтни дейности са до "Двете кули", от Траката до курорта Св. Св. Константин и Елена, пътят от "Аспарухово" към Галата, а работата по тях ще започне през септември, разбираме още от кмета.

Относно жалби на граждани, че се чертаят улици в града за "зелена зона“, а по тях има дупки, стана ясно, че тези нередности ще бъдат премахнати.

Заради ограничени средства в бюджета на Варна за тази година, а и заради липсата на проектирани дейности, не се предвижда ремонтни дейности по улици в централната част на града до началото на летния туристически сезон.

Кметът засегна и темата за паната по пътя към Траката, които препречват гледката към морето. Има издадени предписания, но един от собствениците е обжалвал. За това се чака решение от съда.

Продължава се по работата по обявяването на сградата на бившия хотел "Одесос“ за архитектурен паметник. Към момента има само такава, че е част от архитектурен ансамбъл. Това стопира до някаква част идеята за събарянето му и строежа на висока сграда там, стана ясно още от думите на кмета Коцев.

До края на месеца ще трябва да приключат и по-голямата част от строително-ремонтните дейности по сградата на "Филиала“.

Относно тръбата по Варненското езеро стана ясно, че там движение няма, тъй като има жалба.

Заместник-кметът Китипов разкри, че се работи по разкриване на звено за текущи ремонти. Така лесно ще могат да се извършват малки дейности, без да има нужда от процедура по обществена поръчка.

Заместник-кметът допълни, че при извършените през миналата година ремонтни дейности в града, не са заложени параметри за качество. Сега работим по нови правила, каза той.

Ще изискваме нови табели по строителните обекти на Общината. На тях ще има информация за сроковете на изпълнение. Ще бъдат и с по-ярки цветове, за да се виждат отдалеч.