Столичният общински съвет почете с минута мълчание паметта на Анжел Вагенщайн. Това се случи по предложение на групата на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията в столицата.

Веднага след дадената кратка почивка по време на сесията в четвъртък, общинските съветници от София изразиха почитта си към уважавания сценарист, режисьор и писател, който напусна този свят на 100-годишна възраст.

"С фашизма се воюва, а за свободата се мре! Това е заветът, оставен от Анжел Вагенщайн, който ще пазя в сърцето си, заяви Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС. - Джеки напусна физически този свят днес, но ще остане завинаги сред нас чрез безсмъртното си творчество. И с един живот - цял век, през който надживява 3 революции, една смъртна присъда и сътворява 52 филма, 4 романа и 1000 страници "драскулки". Сценарист, режисьор, писател, народен представител, бунтар с леви убеждения, партизанин, ръководител на бойна група, антифашист, цензуриран, изключван от партията, следен, подслушван... Но за миг не помисли да предаде лявата идея!

Блестящ пример за принципност, сила и вяра. Угасна един наш фар в тъмнината... Дълбок поклон пред паметта на Анжел Вагенщайн".

Калоян Паргов нарече Анжел Вагенщайн "моралният стожер на партията". "Той беше изключителна личност - талантлив писател, сценарист и режисьор, непоколебим антифашист и активен общественик през три епохи от историята на България, каза заместник-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС. - Да бъдеш в компанията му и да разговаряш с него за миналото, настоящето и бъдещето беше истинско богатство. Горд съм, че имах честта да познавам и да наричам другар и приятел този забележителен човек. Поклон пред светлата му памет!".