В предизборната кампания заявихме, че ще работим по подмяната и изграждането на ново осветление в парковете, за да подобрим сигурността и естетическия им вид. С радост мога да кажа, че сме възстановили изцяло неработещото осветление на два от най-посещаваните паркове - Южен парк и Западен парк, и работим активно това да се случи и в останалите два големи парка - "Заимов" и "Хиподрума". Това написа столичният кмет Васил Терзиев в личния си профил във Facebook, видя "Фокус".

Ето какво още добави той:

"А до март 2025 г. планираме да осъвременим и основните булеварди с LED осветление. Южен парк: сменихме всички 128 неработещи и остарели осветителни тела. Също така възложих да започне работа по проект за изграждането на осветление по алейната мрежа, която свързва Южен парк (в частта около бул. Аренсалски 125) със спирката на градския транспорт на ул. Бяла черква. Това ще позволи свободното придвижване на хората от квартала, които сега минават по заобиколен маршрут, за да избегнат тъмните алеи.

Очаквам в началото на лятото да започне изграждането на новото осветление.

Западен парк: до края на седмицата ще имаме 100% работещо осветление. Там екипът възстанови над 400 осветителни тела. Продължава работата по отстраняването на неработещи стълбове и изграждането на липсващи стълбове и захранване към тях.

Ситуацията в парка "Заимов" е доста по-трудна, заради изключително лошото и опасно състояние на съоръженията, включително и корозирали стълбове. Това изисква сериозно финансиране и в момента работим активно, за да го осигурим. Дейностите в парка "Заимов" предвиждаме да отнемат още няколко месеца.

За парк Хиподрума, в който от десетилетия не е поддържано осветлението, подготвяме план за проектиране на осветителната мрежа до края на месеца.

Големите булеварди: започваме подготовката на проект за финансиране на подмяната на остарялото осветление със съвременна светодиодна технология за големите булеварди.

До края на другата седмица проектът ще е готов и внесен за гласуване в СОС. Той предвижда да подменим 8 000 осветителни тела, за да може до март 2025 г. в София да няма нито един голям и неосветен булевард.

Екологично и енергоспестяващо осветление: основен фокус през следващите години ще бъде подмяната на остарелите лампи с нови LED тела. Това ще ни даде възможност да направим спестявания от поддръжка и сметки за електричество. Спестените средства ще вложим в изграждане на липсващи стълбове и инфраструктура."