5412 излезли от употреба моторни превозни средства са установени от Столичен инспекторат през миналата година, съобщиха от Столична община.

На паркираните на общински терени изоставени автомобили са поставени стикери. В рамките на 3 месеца собствениците имат възможност да преминат годишен технически преглед на автомобилите си, да ги преместят на частни терени или сами да ги предадат за рециклиране.

Най-много стикирани коли за миналата година има в районите "Младост“, "Красно село“ и "Надежда“. Собствениците на 1300  автомообили са ги преместили доброволно  от общински площи, намиращи се в "Изгрев“, "Младост“, "Сердика“, "Подуяне“ и "Илинден“, а близо 300 коли са преминали преглед и за тях не е в сила предписанието. Репатрирани на площадки за разкомплектоване са повече от 600 негодни автомобила.

Работата по установяване на излезли от употреба превозни средства продължава, както и тяхното премахване. По време на  ежедневния контрол инспекторите съветват собствениците на изоставени автомобили да ги предадат за скрап или да ги преместят от общинските терени.