Столичният инспекторат напомни на гражданите, че контейнерите за текстилни отпадъци трябва да се ползват по предназначение, предава Sofia24.bg. Молбата идва, след като днес в район "Люлин“ на бул. "Захари Стоянов“ гражданите станаха свидетели на неприятна гледка с разпилени дрехи около контейнера за текстил. 

Инспектори реагираха своевременно и обслужващата фирма събра отпадъците, съобщиха от Столичния инспекторат. За последните няколко седмици са регистрирани случаи в район "Младост“ на посегателство на контейнерите, разбиване на заключващия механизъм, надраскване и лепене на листовки, разхвърляне, замърсяване и други.

Съветват се гражданите да не оставят торби с дрехи до контейнерите, когато са препълнени, а да ползват тези с най- близка дестинация, за да не се получават замърсявания около тях. На територията на Столична община са разположени подходящи контейнери със заключващ механизъм, за да не се изваждат отпадъци от тях. Целта е този вид отпадък да не попада в сивите кофи за битови отпадъци и да не се смесва.

Събраните от контейнерите отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци до техните площадки, на които се извършва сортиране. Разделят се по видове, като годните за повторна употреба се отделят, а останалите са нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията. Това което остава след сортирането се балира и се предава на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване. 

Негодни текстилни материали например /дънки и бял текстил/ се сортират по цвят, изрязват се копчета и ципове и се предават на инсталации за производство на изолационна вата. Повече информация може да се намери на сайта на Столичен инспекторат в секция Разделно събиране.