Върху второто българско царство и столичния Търновград акцентира новият том на поредицата "Българска национална история“. Представянето на четвъртата част на изданието премина при голям интерес, предаде кореспондент на "Фокус“. Поредицата описва византийското владичество, възстановяването на държавността с въстанието на Петър и Асен и цялата епоха на Второто българско царство и столичния Търновград. Премиерата бе част от форума "Фоайе на книгата“, който се провежда през април в Регионална библиотека "Петко Р. Славейков“ с подкрепата на Община Велико Търново.

Новата историческа книга бе представена от историка, общественик, почетен гражданин на старопрестолния град и съавтор на книгата проф. Пламен Павлов, от д-р Анелия Маркова - също съавтор, както и от журналистката от Общинско радио Велико Търново Кремена Крумова.

Четвъртият том на "Българска национална история“ описва максимално обективно историческите събития и процеси по българските земи от началото на XI до средата на XV век. Шестте раздела и над 700- страници на изданието разказват за държавното, политическото, стопанското и културното развитие на Второто българско царство и за водещата роля на столицата Търновград в Югоизточна Европа.

В книгата се съдържат текстове на проф. Пламен Павлов, доц. Иван Лазаров, Георги Н. Николов, д-р Анелия Маркова и Красимир Кръстев. Изданието е с участието на проф. Иван Тютюнджиев, Венелин Грудков, Пламен Събев, Тервел Попов и Кирил Маринов.