ДКЦ 8 има намерение да изгради със собствени средства фотоволтаична централа  в сградата на лечебното заведение. С инвестицията се предвижда да се намалят разходите на поликлиниката, която обслужва столичния район "Надежда". Това съобщават от пресцентъра на СОС.

През последните две години разходите за електроенергия на лечебното заведение са се увеличи с близо 70%.

Според управителя на ДКЦ-то д-р Слави Славчев, дружеството има възможност да закупи и изгради трифазна фотоволтаична система за собствени нужди с отдаване на излишна енергия в мрежата, на стойност до 60 000 лева с ДДС. Предложението е за централа с мощност до 30 Kwh.

В цената на офертата са включени развитие и управление на проекта, инсталиране и въвеждане в експлоатация.

За целта, Столичният общински съвет трябва да одобри доклада на общинските съветници д-р Антон Койчев и д-р Веселин Милев, както и зам.-кмета Дончо Барбалов. Предложението е подкрепено от Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика.

Фотоволтаични системи вече има изградени в двете бази на ДКЦ 12 в район "Люлин", както и в ДКЦ 22 в район "Слатина". Такава инвестиция в момента се изпълнява в общинската Университетска Първа МБАЛ, подготвя се провеждането на конкурс за изграждане на фотоволтаична система и в ДКЦ 25 в жк "Младост".