Кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по екология Десислава Билева и ректорът на Химикотехнологичния и металургичен университет в София (ХТМУ), проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова, заедно със студентската общност от университета, ще дадат началото на инициатива за създаване на първия "Зелен остров“ в университет, съобщиха от Столичната община.

Събитието ще се проведе на 21 април 2023 г. от 10.00 ч. в двора на ХТМУ.

На зеления остров ще бъдат разположени контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки, контейнери за хранителни отпадъци и компостер за зелени отпадъци. Освен това инициативата ще популяризира и градското градинарство като ще бъде обособена площ с повдигнати лехи със засадени билки и зеленчуци. Събраните хранителни отпадъци ще бъдат извозвани до Инсталацията за биологично третиране "Хан Богров“, където от хранителните отпадъци се произвежда енергия, а от зелените  отпадъци на място ще се произвежда компост. В допълнение ще бъдат засадени и пет дървета.

Това е част от инициативата "Заедно за чиста и зелена София“, която ще се разпространи на територията и на другите университети в София. Целта на тази инициатива е повишаване на ангажираността на гражданите и в частност на младите хора към устойчивите модели за екологично и приобщаващо градско развитие, както и формиране  на екологосъобразни навици за потребление и да намали въглеродния отпечатък на всеки един от нас.