Столична община ще обжалва отмяната на наредбата ѝ за организиране и провеждане на частна заря и фойерверки в междублоковите пространства. Сега ще се чака решението на Върховния административен съд.

Наредбата беше отменена от Административния съд в края на миналата седмица. За най-новия член в семейството на Йорданка - кучето Ерос Нова година може да се превърне в истинско предизвикателство. Причината - страхът му от гърмежи.

"Сигурно ще скимти и плаче. Бяга и се крие под масите. Тича, гушка се в мен“, разказва тя пред bTV.

Общинският съвет не е съгласен с решението на Административния съд и настоява да има право да забранява зарята и пиратките в междублоковите пространства, в близост до градини, училища и болници.

"За нас това е обществен ред. Именно такова правомощие Общинският съвет има, но от това се отрече съдът на първа инстанция“, заяви председателят на СОС Георги Георгиев.  

Вносителите на пиротехника обаче оспорват, че забраната е "необмислена".

"По-големият бенгалски огън гори от порядъка на две минути и половини, а малкият от порядъка на 50 секунди - като ефект са еднакви. Лабораторията като изчислява съставките на малкия го категоризира като F1 категория, което не е на разрешителен режим. Другият е по-голям, има повече материал и е категоризиран като категория F2. Спрямо наредбата на общината тя е нещо опасно, което трябва да е на забранителен режим“, обясни Тодор Попов от Асоциацията на вносителите на пиротехнически изделия. 

Сред най-предпочитаните фойерверки и тази година са батериите. Като освен обикновените има и безшумни, които имат само светлинна сигнализация.

До окончателното решение фойерверките между блоковете са забранени.