Столична библиотека представя експозиция на големия български художник акад. Румен Скорчев, посветена на 90-години от рождението му, съобщиха от културната институция. Библиотеката на София съхранява във фонда си стотици оригинали на изобразителното изкуство, между които особено място заемат 60 творби на Румен Скорчев, част от тях дарени лично от самия него, а след смъртта му предоставени от съпругата му.  

Името на Румен Скорчев е сред най - големите български графици и  илюстратори. Той е бил художествен редактор на книги, албуми и периодични издания. Дългогодишен професор по илюстрация и оформление на книгата в катедра "Графични изкуства" на Национална художествена академия. Негови творби са част от колекциите на редица български и чуждестранни галерии (НХГ, СГХГ, областните галерии в страната, галерия "Албертина“ – Виена, музея "Виктория и Албърт“ – Лондон, Национална галерия – Вашингтон и др.).

Юбилейната изложба с уникални графики и илюстрации разкрива сакралната връзка между слово и визия, превръщането на поетичните строфи в магически образи. Експозицията включва 40 рисунки и литографии на Румен Скорчев към поезия и проза на известни български и чужди автори.

Показани са илюстрации към стихосбирката на Радой Ралин "Всичко ми говори"(1975), стихосбирката на Иван Давидков "Момче с фенерче"(1981), романа на Ивайло Петров "Хайка за вълци", стиховете на Джон Кийтс, Тарас Шевченко, Хуан - Рамон Хименес и други автори.

Посетителите ще могат да видят и книги с литературните творби, вдъхновили Румен Скорчев.

В допълнение към арт експозицията, като музикален фон ще звучат "Три поеми за сопран, струнни и ударни инструменти", създадени от известния български композитор Георги Минчев и поета Павел Славянски, по мотиви от гравюри на Румен Скорчев.

Официалното откриване на изложбата ще се състои днес в галерия "София" на Столична библиотека, от 17.30 часа. Експозицията ще бъде представена от известния изкуствовед проф. Чавдар Попов. Посетителите могат да разгледат изложбата до 11 октомври.