Над 500 проверки на строителни обекти са направени при контролната дейност, съобщиха от Столичен испекторат, предава Sofia24.bg. Проверките са с цел извършване на контрол за спазване на изискванията за чистота и недопускане на замърсяване на града за месец май. От началото на май на територията на Столична община екипите на Столичен инспекторат са извършили 525 проверки на обекти, на които се извършват строителни дейности. 

От осъществения контрол, в районите "Студентски“, "Витоша“, "Подуяне“, "Лозенец“, "Надежда“, "Триадица“, "Сердика“, "Панчарево“ са установени най-голям брой нарушения, предизвикани от строителни дейности. Съставени са 102 акта, от които 40 на физически лица и 62 на строителни фирми, а още 108 акта са в процес на изпращане за получаването им по административен път. 

Актовете са за нарушения като липса на плътна строителна ограда, излизане от строителната площадка със замърсена ходова част на тежкотоварната техника, разпиляване на строителни отпадъци и материали и разполагане на съоръжения по тротоари без разрешение, запрашаване при извършване на разрушителни дейности и други. Проверките са част от ежедневната контролна дейност на екипите и основната им цел е да се предотврати замърсяване на околната среда и въздуха.