От началото на април на територията на Столична община, екипите на Столичен инспекторат са извършили 742 проверки на строителни обекти и още 30 на други потенциални замърсители, научи "Фокус". Контролът е свързан със замърсяване на общински терени от строителни дейности и други работни процеси, от които произтича замърсяване. 

Най-често при проверките на строителните обекти се касае за нарушения като: замърсени улични платна и тротоари от непочистена ходова част на техниката, липса на устройство за измиване на гумите на камионите, разпиляване на строителни отпадъци и материали и разполагане на съоръжения по тротоари, липса или частична плътна строителна ограда и други. 

От Столичния инспекторат съобщиха, че за констатираните нередности са съставени 172 акта. Още 103 строителни фирми ще получат актове, които са в процедура по изготвяне. Проверките са обхванали почти всички райони, където текат строителни дейности като: "Студентски“, "Подуяне“, "Витоша“, "Лозенец“, "Надежда“, "Триадица“, "Сердика“, "Панчарево“ , "Слатина“ и други.

За месец април екипите на Столичен инспекторат направиха и близо 30 проверки на обекти, като автосервизи, пунктове за смяна на гуми, складове, работилници и цехове, както и по сигнали за горене на отпадъци в частни и общински имоти. Част от проверките се извършват със съдействието на полицията, за да се осигури достъп до имота. 

От извършените 11 проверки с такава цел в районите ,,Красно село“, ,,Красна поляна‘‘, ,,Овча купел‘‘, "Искър“, "Лозенец“ и "Илинден“ са съставени 3 акта На собствениците и/или ползватели на имоти са дадени предписания да не изгарят всякакви видове отпадъци с постоянен срок за изпълнение. Инспекциите са част от ежедневната контролна дейност на екипите и основната им цел да се предотврати замърсяване на околната среда и въздуха, както и проверка на спазването на нормативните разпоредби.