Столичанин разкопа улица пред жилищен блок в район "Триадица", научи "Фокус". Той няма договор с районната администрация, не му е възложена тази дейност и не е спечелил конкурс по ЗОП. Човекът е решил да копае на своя глава. Гражданка сигнализира за проблема в социалните мрежи. Ето какво написа тя във Facebook: "Това което виждате е безобразието, което сътворява "собственикът" на земята около блокове 26,27,28 и 29 на Боянски водопад 100 известен като Жоро Масона. След като отказа офертата на фирмата построила отсрещната сграда за отводняване на парцела сега типично по български яде солта. После като го подпукаме ще изяде и тоягите, а накрая ще си плати като поп. 

Без предупреждение затвори достъпа до два гаража, в единия от които е колата на медицинско лице, член на спешен екип. На снимките виждате самия "собственик" да копае с лопата, защото не иска да плаща на работници. Идеята на Масона е да направи две незаконни паркоместа, които да дава под наем. Не, безкрайни са не само вселената и глупостта, както е казал Айнщайн. Пропуснал е алчността".

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов направи проверка на незаконния строеж на ул. “Боян Петров" в квартал “Манастирски ливади-изток", след сигнала на дамата. Той също публикува във Facebook: "Казусът с "Жоро Масона", който гради отводнителен канал по "Боян Петров" едно към гьотере се оказа колкото тривиален, толкова и показателен. 

Днес там имаше проверки от нашия контрол по строителството и от Столичен инспекторат. Тъй като "проектът" (не знам как се болдват кавички в социалната мрежа, но моля да се четат с такъв форматинг) не е нито съгласуван, нито одобрен от района, а и не са уведомени собствениците на етажната собственост, днес са издадени и връчени предписания за незабавно преустановяване на "работата" (пак болднати кавички) и за предоставяне на необходимата за подобен тип СМР документация, която знаем че няма как да ни се предостави.

Предстои налагане на сериозни глоби. Преди всички проверки обаче отидох и говорих лично с лицето, представящо се за Жоро Масона (фирмата му се казвала така, не знам дали е член на тайно общество). С приповдигнат и емоционален тон, "възложителят" (да, пак болднати кавички) ми обясни, че прави това, което трябва да направи и ме порица, че нормативно определените нивелети на улицата можело да не се спазят, когато бе реализиран новия участък на "Боян Петров". 

На въпроса ми, защо просто не е следвал законоустановената процедура за съгласуване бях отстрелян с отговор, че той си е построил сградата и че няма как да я помести нагоре, за да се съобрази с нивелетите. Междувременно слезе съсед, който просто го помоли да спре с безумицата и го информира, че живущите са готови да финансират нормален и законосъобразен ремонт за отводняване - нещо, което впрочем е било предложено на Масона при реализацията на улицата, но е отказал. По- добре да не цитирам отговора, защото беше още от същото- ще действаме на око, няма да питаме никого, нищо, че блокираме подходите към два гаража. 

Та в кратце - "Триадица" не е Аврамов дом или Тамплиерски орден. Това е територия, на която важат правила. Да, сигурен съм, че има сигнали които сме обработили бавно, но ще стигнем до всички. И законът ще се приложи еднакво навсякъде".