В Кюстендил се проведоха консултации за съставите на секционните избирателни комисии, предаде репортер на "Фокус“. Те бяха свикани от кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов и в тях участваха представители на партии и коалиции които ще участват в произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, насрочени за 9 юни 2024 година.

"Община Кюстендил няма проблеми с обезпечаването на изборния процес. Благодаря на политическите партии, че подходиха отговорно. Ние направихме едно предложение, партиите казаха, че всички са доволни. Имаме пълен консенсус за разпределението. Смятам, че за първи път от над 30 години ще преминат в нова ситуация, а именно че общинският кмет по никакъв начин няма да се опитва да влияе на резултатите, както и администрацията да участва в изборите. Знаете, че аз не бях от политическа сила, а с гражданска листа. Смятам като такъв да продължа и така да завърша мандата. Общинският кмет администрацията и кметските наместници под никаква форма няма да участват в изборите“, каза кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

"Благодаря на кмета за направеното разпределение. Консултациите минаха в един конструктивен тон. Всички партии бяхме съгласни, нямаше никакви разногласия. Общинската администрация се справи безупречно с разпределението. Няма ощетена партия. Мисля, че кампанията и изборите ще преминат в един добър тон, а областна администрация и общината ще допринесат за честността на вота“, каза Любомир Терзийски от Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“.

"Стигнахме до консенсус. Община Кюстендил ни предостави едно разпределение което изцяло е съобразено с решението на ЦИК и съответно с решението на РИК. Всички партии постигнахме съгласие по така представеното ни предложение. Никой нямаше претенции относно разместване на ръководствата и членския състав на комисиите. Смятам предизборната кампания да бъде проведена като противопоставяне на идеи и политики, а не на компромати“, каза Михаела Крумова от Коалиция "ГЕРБ – СДС“.

Коалиция "ГЕРБ – СДС“ ще имат 236 члена в секционните избирателни комисии на територията на община Кюстендил. От тях 98 са ръководен състав – секретар, зам.-председател и председател. Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“ са с 90 ръководен състав и 125 членове. ДПС са със 130 членове, от тях 51 са ръководен състав. "Възраждане“ са със 125 членове, а от тях 48 ръководен състав. 112 са представителите на БСП в секционните избирателни комисии. 33 от тях са в ръководния състав. 112 са членовете в секциите от страна на ИТН. Партията има 16 души ръководен състав.

Постигнато е съгласие и за съставите на подвижните секционни избирателни комисии.