Има нещо, което поне мен ме притеснява - не можах да приема логиката, по която се явяват тези кандидати. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Стефан Софиянски, 10 години кмет на София, относно предстоящите местни избори и кампанията.

"Като изключим, разбира се, г-н Вили Лилков, който е стар общинар, още при мен беше общински съветник. Това е, което ме притеснява. Някои от посланията са малко неясни, нека така да кажа, примерно “да спрем ремонта на ремонта", ама ти си бил общински съветник по това време. И като спреш ремонт на ремонта какво ще правиш? Ето тези неща леко ме смущават. Но от друга страна, не мога да отрека, че фигурите, които се явяват - млади хора, амбициозни, в края на краищата, когато станах кмет и аз бях на техните години и аз имах същите амбиции. Така че можем само да стискаме палци най-добрият да спечели и да има добри резултати София. Добри резултати не като изборни, имам предвид като развитие", допълни той.

Според него кандидатите, които се явяват, са образовани хора.

"Един добър успял журналист, един добър успял бизнесмен, един синдикален деятел, по принцип не политизиран. Аз търся логиката им за явяването им за кмет и като не мога да я намеря, малко се смущавам. Но да смениш амплоато, да изоставиш всичко, което си градил досега, някак си... Но може би аз гледам доста пристрастно, аз вярно, че съм бил политически ангажиран, когато съм се явявал, но моят цял живот е бил публичната администрация, професионалният ми път имам предвид. Аз имам 43 години трудов стаж в публичната администрация. Познавам отвътре устройството на държавата, работил съм винаги и по комунистическо време, и след промените. И независимо, отново подчертавам, че бях изявена политическа фигура, все пак заместник-председател на СДС в онези години, все пак професионалният ми път беше в публичната администрация. Не казвам обезателно, че трябва да бъде човек от публичната администрация, но ми се искаше един профил на инженер, примерно. Защото София има сега много нужда, строи се бавно и скъпо, за съжаление, има много нужда от един човек, който да познава добре града и да развива, тук не бих казал инвестиционно, да развива инфраструктурата му, и да я поддържа правилно. Като под инфраструктура разбирам освен пътищата и това, което е под земята", обясни Стефан Софиянски.

Той подчерта, че кампанията е била силно дирижирана от медиите. 

"Просто се фокусираше в много ограничен брой кандидати и някак си медийно се превърна в двубой, включително слагам тук и обществените медии".

Цоня СЪБЧЕВА