По покана на Негово превъзходителство Дун Сяодзюн - извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България, Областният управител Стефан Сабрутев посети посолството на Китайската народна република в София и проведе работна среща. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян.

По време на срещата бяха обсъдени идеи за насърчаване на посещенията на туристи от Китай в област Смолян след отпадането на противоепидемичните мерки. Акцентирано бе върху идеята за изработване на обща реклама за дестинации, включващи атрактивни турове в няколко области, като Розовата долина и село Момчиловци, а също така бъдещо сътрудничество между туристическите оператори, популярността на кисело мляко под марка "Момчиловци“, провеждането на празника на киселото мляко в едноименното село и предстоящото изложението в Нинбо на възможности на Източна Европа. Стефан Сабрутев наблегна на представянето на област Смолян с емблематични културни и фолклорни събития, като отправи покана към Негово превъзходителство Дун Сяодзюн да посети Родопите, за да се запознае лично с възможностите за съвместни търговски и културни взаимоотношения, а също така и да присъства на Националния фолклорен събор "Рожен - 2023“, който ще се проведе през месец юли.

Негово превъзходителство господин Дун Сяодзюн даде работен обяд, по време на който бяха обсъдени още въпроси от взаимен интерес. Изтъкната бе необходимостта от задълбочаване на икономическите връзки и взаимоотношения, отчетен бе и изключителният принос на Българо-китайското дружество "Приятели на Китай“, гр. Смолян за доброто сътрудничество между област Смолян и Китай. В работната среща взе участие и д-р инж. Момчил Караиванов.