STEM иновациите и съвременните предизвикателства в образованието са основният акцент на Регионалния форум, който се провежда днес в СУ "Константин Константинов“ в Сливен. Той е под надслов "Мечтай и постигай“ и се организира от Регионално управление на образованието – Сливен. Инициативата се осъществява в рамките на Националната програма "Иновации в действие“ на Министерството на образованието и науката.

Сред официалните гости на откриването беше кметът Стефан Радев, който приветства организаторите и домакините на престижния форум. Той подчерта, че е приоритет подобряването на образователната среда за всички ученици.

"Винаги съм казвал, че образованието е най-добрата възможна инвестиция в бъдещето, както за нашите деца, така и за градовете и държавата ни като цяло. Радвам се, че можем да предоставяме все по-добра среда, в която те да преоткриват света, да запалваме тяхното любопитство, да им даваме възможности да трупат знания и да навлизат в нови измерения. Впечатляващи са постиженията на Средно училище "Константин Константинов“ и се надявам все повече деца да имат възможност да се докосват до такава среда“, заяви още сливенският градоначалник. Той посочи, че иновациите са предизвикателство и за преподавателите, директори и ръководители и изрази надежда, че с  общи усилия българските училища ще достигнат още по-високо, дори световно ниво.

Сред гостите бяха още  Евгения Пушникова от Министерството на образованието и науката, началникът на Регионалното управление на образованието в Сливен д-р Кристияна Добрева-Станкова, зам.областният управител Антоний Андонов. Чрез онлайн връзка се включи директорът на Националния STEM център проф. Найден Шиваров.

Официално начало на дискусиите, различните демонстрации и панели, включени в днешната програма, даде директорът на училището-домакин Весела Паскалева, която благодари на всички за участието.

Във форума участват учители и ученици от училища от областите  от Югоизточен район – Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. Преподаватели от Бургаски свободен университет, от сливенския филиал на Технически университет – София, от Департамента за информация и  повишаване на квалификацията на учителите към Тракийски университет – Стара Загора, представители на фирми, предлагащи  иновативни решения в областта на образованието.

Днешната програма включва демонстрации за хибридно обучение в класните стаи, творчески STEM работилници, педагогически ателиета, обмен на опит в областта на дигитализацията в образованието и др.